Thursday, August 18, 2011

Aku Yang Rajin - part 2

Semalam ada aku cakap kenapa aku kena jadi rajin. Sebenarnya aku kena buat pura-pura rajin supaya nampak ada kerja. Aku sekarang ni berstatus makan gaji buta. Datang punch in, layan internet, borak-borak sikit itupun kalau ada orang nak layan. Begitulan rutin seharian aku di waktu kerja. Tak baik kan? Tapi nak buat macam mana, memang tak ada kerja. Tak ada orang nak bagi kerja, nak harap boss...macam aku tak wujud je. Tak nak datang kerja, tak boleh pulak. Kedatangan diambil. Tak kan nak cuti memanjang. Simpan cuti gak nanti kan nak gi holiday sakan pulak.

Semenjak pengambilan kuasa oleh pemimpin baru kat dept. aku ni, suasana kerja amatlah tak bagus. Oh! tiba-tiba aku rindu sangat-sangat kat bos lama aku. Walaupun dia tak hensem, tapi Hj tetap suka borak-borak dengan anak buah sambil nak ambil tahu semua perkara yang kita buat. 

Ini adalah ex boss saya - Hj MRMI
Dengan bos baru ni, apa yang kita buat, endah tak endah je. Mentang-mentang dia ada buah hati pujaan dia, yang sorang tu je lah yang asyik kena panggil. Sikit-sikit gigi besi, sikit-sikit gigi besi (gelaran kepada ayam tambatan dia, kerana dia pakai gigi besi..hahaha). Aku tak adalah nak sakit hati kat ayam tambatan dia ni, tapi semua staff bengkek kat bos baru ni. 

Peraturan baru telah dibuat, dengan menyerahkan segala kerja aku iaitu raise PO dan segala macam yang berkaitan dengan SAP sistem diserahkan kepada section masing-masing. Dah dekat sebulan praktis ni dibuat. Jadinya aku pun goyang kaki ajelah. Geng TA ajak join dia orang, macam orang mengantuk disorongkan bantal, terus terima tawaran mereka. Tapi, sejak join TA ni pun, tak ada kerja jugak. Tak faham aku. Sekali sekala je diberi tugas-tugas buat label fail (tak mencabar langsung).

Sekali-sekala fikir, ok jugak rilex je. Tapi kalau hari-hari macam ni, apa kejadahnya. Biul dibuatnya kepala hotak aku ni. Kalau orang tak ada bolehlah aku layan movie ke, tidur ke, ni tempat aku dah lah dilaluan orang keluar masuk. Gila ke apa nak tengok movie. Kenalah buat-buat sibuk.



Cerita terbaru yang aku dengar, kemungkinan aku akan dipindahkan ke jabatan lain. Tapi tak sukalah pergi kat jabatan tu. Tak syok wooo. Ada sedikit kemusykilan lah dengan bos baru aku ni. Kenapa mesti aku ditukarkan ke dept lain sedangkan didept ini sendiri masih memerlukan staff. Dengar cerita dia nak request lagi sorang contract staff untuk buat kerja-kerja PMMS. Dan lagi satu musykil, kenapa aku yang kena pergi, sedangkan yang jaga kontrak PIE2 tu ialah kawan aku yang sorang lagi tu. Adakah ada unsur-unsur tak suka kat aku, ataupun ada unsur-unsur dengki. Aku ada bau-bau belacan lah sikit kat sini. Nak kena siasat ni. 

Tapi aku dah pergi jumpa direct dengan en boss ni. Dah cerita apa masalah aku, dan aku memang tak rela kalau di tukarkan. Sebab dah ada 2 tempat kosong dalam dept ni yang nak ambil aku duduk bawah section dia orang. Dah siap jumpa en boss aku dah. 

Apa-apapun aku pasrah ajelah. Kalau aku ditukarkan kerana tak suka kat aku, nak buat macam mana. Aku pun tak suka jugalah kat dia. Kalau kata aku tak perform, mana mungkin dia bagi aku rating 2 masa PPA tempohari. Kita sama-sama tunggu ajelah, apa keputusannya.

Kalau benih yang baik, campak kelaut jadi pulau (sila angkat bakul sendiri ya)...
Untung sabut timbul, untung batu tenggelam (nauzubillah)

3 comments:

MammaSun said...

boss yg pelik itueww....sangat sukar nak faham atau baca apa yang dia nak sebenarnya....sungguh makhluk misteri....sabar je lah kak...jangan sampai dia panggil buat kaunseling udah yer....

Juli said...

datng kl ari selasa, ari rabu tak join meeting- tak berapa sehat~.2n day meeting cobaan nk escape lepas lunch- tak berapa sehat, tak sahur.dah ko tau ko tak sihat, yg ko travel gk buat appeewww~~~alahaii

abismy said...

adekah dia menyukai aku...tidak. Aku x rela disukai....kakakakakakah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...