Thursday, March 31, 2011

Syaitan, dimana-mana sahaja


Just nak share semoga dapat dijadikan panduan. Info ni pun my sister yang bagi thru email.

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuhu. Bismillah Hirrahmaan Nirrahiim. Ya Allah, berkatilah kami semua. Ya Allah, Ampunilah segala dosa kami dan peliharalah kami dan mereka sebagaimana engkau memelihara kekasihMu, junjungan kami Baginda Muhammad s.a.w.
Allah swt telah menyuruh kita menjadikan syaitan sebagai musuh. Firman Allah swt: 

إِنَّ الشَّيْطَانَ لَكُمْ عَدُوٌّ فَاتَّخِذُوهُ عَدُوّاً 
Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, 
maka anggaplah ia musuh mu, (6 : 35 al-Fatir) 

Semua manusia mengakui syaitan sebagai musuhnya. Namun tidak ramai yang mengetahui bagaimana cara untuk menghadapi syaitan dan manakah ruang-ruang yang mana syaitan akan masuk pada diri insan. Ini adalah sebahagian dari ruang-ruang yang perlu seorang manusia tutup agar syaitan tidak memperdayanya.   



SYAITAN BERMALAM DI DALAM HIDUNG  

إذا استيقظ أحدكم من منامه فليستنثر ثلاث مرات فإن الشيطان يبيت على خياشيمه  

“Apabila seseorang kamu bangun dari tidurnya hendaklah dia memasukkan dan mengeluarkan air
dari hidungnya tiga kali. Sesungguhnya syaitan bermalam di dalam lubang hidungnya.” 
Hadis riwayat Bukhari dan Muslim 


SYAITAN KENCING DI DALAM DUA TELINGA  

Apabila diberitahu kepada Nabi saw tentang seorang lelaki yang tidak bangun solat tahajjud dan bangun ketika watu sudah subuh. Nabi saw bersabda: 


ذاك الرجل بال الشيطان فيأذنيه  

“Lelaki itu telah dikencing syaitan di dua telinganya.” 
Hadis sahih Bukhari dan Muslim 

SYAITAN MASUK DALAM MULUT YANG TERBUKA MENGUAP  

إذا تثائب أحدكم فليمسك بيده على فيه فإن الشيطان يدخل  

“Apabila seseorang menguap hendaklah dia menutup dengan tangannya.
Sesungguhnhya syaitan masuk ke dalam mulutnya yang terbuka.” 
Hadis sahih Muslim 


SYAITAN KETAWA MELIHAT MANUSIA YANG BERKATA “AAAAAH “ 
SEMASA MENGUAP  

Nabi saw bersabda:  

ولا يقل آه آه فإن أحدكم إذا فتح فاه فإن الشيطان يضحك منه  

“Dan janganlah seseorang itu berkata “aaaaaaaa” semasa menguap.
Syaitan akan ketawa bila dia membuka mulut semasa menguap.”
Hadis riwayat Ahmad


MEMAKI ORANG MEMBANTU SYAITAN UNTUK MEROSAKKAN MANUSIA  

Seorang lelaki mencela seorang yang dikenakan hukuman sebat kerana minum arak. Nabi saw bersabda: 

لا تقولوا هكذا لا تعينوا عليه الشيطان  

“Janganlah kamu berkata sedemikian kepada orang yang dihukum. 
Janganlah kamu membantu merosakkan dia.” 
Hadis sahih Bukhari

Moral: Janganlah kita terus memaki pada orang yang sudah jelas kesalahannya. Memaki hamun dalam apa jua keadaan adalah dilarang. Mudah2an maki hamun yang ada pada ceramah, dakwah, chatbox dapat dielakkan. (ingat tu uolsss)




SYAITAN TIDAK MASUK RUMAH YANG DIBACA SURAH BAQARAH 

Nabi saw bersabda:  

لا تجعلوا بيوتكم مقابر فإن الشيطان ينفر من البيت الذي تقرأ فيه سورة البقرة   

“Janganlah kamu jadikan rumah-rumah kamu sebagai kubur.
Sesungguhnya syaitan akan lari dari rumah yang dibaca surah al-Baqarah.” 
Hadis sahih Muslim 


Faedah: Siapa yang baru masuk rumah atau rumahnya diganggu maka digalakkan utuk dibaca surah al-Baqarah beramai2.




SYAITAN MAKAN DARI MAKANAN YANG TIDAK DIBACA BISMILLAH DAN
BERMALAM PADA RUMAH YANG TIDAK DIMASUKI DENGAN BISMILLAH  

إذا دخل الرجل بيته فذكر الله عند دخوله وعند طعامه قال الشيطان : لا مبيت لكم ولا عشاء وإذا دخل فلم يذكر الله عند دخوله قال الشيطان :أدركتم المبيت وإذا لم يذكر الله عند طعامه قال : أدركتم المبيت والعشاء 

“Apabila seorang lelaki memasuki rumah dan menyebut nama Allah semasa masuk dan menyebut nama Allah semasa makan. Syaitan akan berkata kepada kuncu2nya “Kamu tidak ada tempat bermalam dan tidak ada makan malam.” Tetapi sekiranya dia masuk kerumahnya tanpa menyebut nama Allah, syaitan akan berkata “ Kamu semua mendapat tempat bermalam.”  Apabila dia tidak menyebut nama Allah semasa makan, syaitan akan berkata “ Kamu mendapat makan malam dan tempat bermalam.” 
Hadis sahih Muslim (2018)



MAKANAN JATUH YG DIBIARKAN ADALAH HABUAN SYAITAN  

إذا سقطت لقمة أحدكم فليمط عنها الأذى وليأكلها ولا يدعهاللشيطان 
“Apabila jatuh sebahagian suapan makanan kamu ke lantai, hendaklah kamu membuang kotoran yang melekat pada makanan dan hendaklah dia makan. Jangan biarkan ia dibiarkan kerana ia akan dimakan oleh syaitan.” 
Hadis sahih Muslim (2034)


SYAITAN PENGGANGGU SOLAT 

Suatu hari Amru bin abi al-As mengadu Rasulullah saw: 
“Ya Rasulullah sesungguhnya syaitan telah mengganggu ku solat dan menimbulkan was-was dalam bacaanku.” Rasulullah saw pun menjawab:  


ذاك شيطان يقال له خنزب فإذا أحسسته فتعوذ بالله واتفلعلى يسارك ثلاثا 
“Itulah syaitan yang dipanggil khinzab. Apabila engkau merasai gangguannya hendaklah
engkau minta perlindungan dari Allah dan ludah ke kirimu tiga kali.” 
Amru berkata: “Aku melakukan apa yang Rasulullah sarankan,
lalu Allah menghilangkan segala gangguan syaitan tersebut.” 
Hadis sahih Muslim
 



MINUM BERDIRI BERSAMA SYAITAN 

Nabi saw bertanya kepada orang yang minum berdiri: 
“Adakah engkau suka minum bersama dengan kucing?” 
Dia menjawab “Tidak” 


Nabi saw bersabda:  

قد شرب معك من هو شر منه الشيطان 
“Sesungguhnya kamu telah minum dengan mahkluk yang lebih teruk dari kucing iaitu syaitan.” 
Hadis Ahmad –sahih 


SYAITAN SEMAKIN BESAR BILA DIMAKI
 


Seorang sahabat Nabi saw telah memaki syaitan apabila binatang tunggangannya terjatuh. Nabi saw bersabda:  

لا تقل تعس الشيطان فإنك إذا قلت ذلك تعاظم حتى يكون مثلالبيت ويقول : بقوتي ولكن قل : بسم الله فإنك إذا قلت ذلك تصاغر حتى يكون كالذباب 
“Janganlah kamu berkata “Celaka syaitan.” Kalau kamu berkata begitu,
syaitan akan berasa besar diri seperti rumah dan berkata “mendapat kekuatan ku”
tapi hendaklah kamu berkata “Dengan nama Allah”.
Apabila berkata sedemikian, syaitan akan jadi hina sehingga seperti lalat.” 
Hadis Abu daud (4982) – sanad sahih 

 

Terdapat ratusan lagi ruang-ruang syaitan utk memperdaya manusia seperti yang Nabi saw masuk kepada manusia. Ingatlah bahawa syaitan akan cuba menyesatkan manusia selagi nyawa manusia itu dikandung badannya.  







Wednesday, March 30, 2011

Which Underwear Should I Wear Today?


Sekarang, Lelaki pulak


Senang je jadi lelaki. Tak payah fening-fening kepala. Pakai je apa yang ada. 

Tapi perempuan, terutamanya aku lah....sebelum pergi kerja dah siap pakai baju, nak masuk kereta rasa tak sesuai pulak color tu hari ini. Sempat naik tukar baju lain.. hahaha.. kelakarkan perempuan...

I likeeeee being a women. Boleh conteng-conteng muka, boleh parking kereta tak betul pun tak apa (iyalah, pemandu wanita - sabar ajeler), boleh potong q (kenyit-kenyit mata sikit je) dan macam-macam lagi yang boleh.

Jadi wahai lelaki, belajarlah mencintai dan menerima perempuan anda dengan seadanya dan sepenuh hati. Kerana wanita adalah begitu berharga...


Sunday, March 27, 2011

Terengganu, Bandar Persisiran Air


Di negeri Terengganu kini telah banyak berubah
Pembangunan disana sini, kemajuan bertambah

Itulah dia bait-bait lagu Joget Terengganu.

Cuti sekolah baru-baru ni, kami sekeluarga sempat jalan-jalan cuci mata di Kuala Terengganu.

Kalau nak dibandingkan Terengganu dulu dengan sekarang memanglah berbeza. Jangan tak tahu Terengganu dah ada parking bertingkat ala2 kat Jepun gitu. Terletak di Jalan Batas Baru di tengah-tengah bandar Kuala Terengganu dan boleh memuatkan sebanyak 160 buah kereta dalam satu masa. Wow....tak percaya rasa..

Credit to whassan.blogspot.com

Credit to whassan.blogspot.com
Oleh kerana kita plan nak jalan-jalan kat bandar pada sebelah malam, jadi kita orang just stay kat hotel Vista. Hotel baru dan ada promosi.. Apa lagi, kita orang terus menginap disana. Iyalah, tak nak menyusahkan saudara mara....




Kolam mandi jenis tertutup ditingkat 4. Kesian budak-budak, tak boleh nak mandi lama-lama disebabkan lokasi hotel ni berdekatan dengan pantai batu buruk. Jadi, korang boleh imagine lah kan? Sekali sekali angin dari laut bertiup, dinginnya sampai ke tulang kering.. hihihi... ditambah pulak dengan cuaca agak mendung. Tak sampai 5 minit semua dah menggigil kesejukan.


Kita orang lalu di china town dekat bandar. Happening giler kat sini. Baru aku tahu rupa-rupanya kat belakang china town ni ada sungai. Kawasan persisiran sungai tu kerajaan Terengganu dah upgrade menjadi tempat pelancongan / tempat persinggahan pelancong-pelancong termasuk aku yang walaupun orang Terengganu tapi tak pernah sampai pun kat sini. 



Jangan tak tahu, bila dah malam kawasan tepi sungai ni dah berubah wajah ala-ala ICT city gitu..hihihihi

Gelap
Cerah....


Kalau rajin berjalan kita boleh menyeberangi sungai ke sebelah sana. Dan dari sebelah sana kita boleh nampak pasar payang dengan jelas yang bermandikan cahaya. Dan juga kita boleh nampak Seberang Takir juga.. kampung kita tuuuuu

Jadi kepada sesiapa yang berkunjung ke Kuala Terengganu. Jangan lupa singgah di kawasan china town ni. Salah satu tarikan terbaru di Kuala Terengganu selain daripada Masjid Kristal (semua orang dah tahu pasal ni). Kita juga boleh menyusuri sungai pada waktu malam (night river cruise). Tetapi malangnya malam tu malam jumaat, jadi operasi night river cruise ditutup. 

So apa lagi korang, jom ke Kuala Terengganu. Makang keropok lekor dang nasi dagang....

SaYa, Makan dan Makanan .....



Kenapa saya pertaruhkan gambar ni? Banyak kenangan mengusik jiwa terjadi disini. Kejadian makan-makan ni berlaku ketika cuti sekolah baru-baru ini. We all plan nak gi genting. Pagi-pagi lagi dah bertolak ke Genting dan siap bawa bekal breakfast lagi. Last-last sampai sana, hujan. Terpaksalah makan dicelah-celah petak parking aje. Kelakar pulak rasa sambil makan mata asyik duk mengintai-gintai takut orang nampak. Tahu jugak malunya... 

Walaupun makanan dihidangkan tidaklah sehebat mana hanyalah mihun dan nugget. Tetapi kami makan dengan berselera sekali sehingga licin pinggan.. hahaha...Sejuk punya pasal. Seronok juga makan sambil dibaluti kabus.. nasib baik kabus tak tebal mana, kalau tak, mihun pun tak nampak dalam pinggan. 

Untuk mengetahui syarat-syarat dan keterangan lebih lanjut mengenai GA ini. Sila klik banner di atas.




Saya tag 3 orang kawan-kawan saya yang suka makan.. hihihihi


Thursday, March 24, 2011

Boling vs Hikayat Merong Mahawangsa


Hari sabtu lepas, en hasben ada boling tournment kat MM. Dan sudah semestinyalah dia akan ajak aku menemani dia. Sebenarnya aku yg nak ikut, just nak monitor manalah tahu, kot2 en hasben duk main mata dengan aweks-aweks cun kat sana...hihihi...

Game start kul 2 ptg. Dalam kul 12.30 aku dah ajak en hasben pergi. Awalnya weh.. dah lah dari rumah aku ke MM tu dalam 10 minit jer. Rupa-rupanya aku ada baik punya plan. Check kat TGV website, show untuk Hikayat Merong Mahawangsa ada kul 1.00 ptg. Memang terbaiklah tu....

Untuk pertama kalinya aku tengok wayang seorang diri. Alasan yang diberi mestilah sebab boring jugak nak tunggu en hasben main boling untuk 4 games. Nak main sekali, tentulah tak boleh. Ini kan tournament anjuran syarikat dia. 


Berbalik kepada cerita HMM, memang ada class. Tak puas weh tengok sekali saje. Mesti nak tengok 2 - 3 kali. Walaupun si Merong tu cakap melayu ada sedikit pelat, tetapi overall memang bestlah. Rasanya macam tengok cerita mat salleh pulak. Aku kalau cerita ala-ala epik ni memang minat. Macam cerita Conan the Barbarian, Braveheart dan adalah 2 - 3 cerita lagi yang aku lupa tajuknya. 

Aku pasti ramai dah tengok. Aku je yang terlambat. Jadi tak yahlah review panjang-panjang pasal cerita ni. Dengar cerita kutipan setakat minggu ni dah nak masuk RM7 juta. Dah boleh balik modal tu....Overall 4 * untuk cerita ni.

Habis je movie terus ke U-Bowl. Rupa-rupanya dia orang baru je start. 1 game pun tak habis lagi. Terpaksalah menunggu dan menengok gelagat-gelagat pemain-pemain pro & amateur. Macam gambar kat bawah ni, tak tahulah pro ke amateur. Nampak gaya macam pro je..hahaha



Nasib baik pengajur menyediakan sedikit refreshment. Siap ada nasi goreng, ayam goreng, sandwich dan buah-buahan. Gambar lupa nak snap. Cuma sempat snap tulang ayam sebagai bukti aku memang kelaparan (tak lunch lagi weh). Balance sandwich en hasben tolong habiskan.



Bagus betul main boling kat sini, sambil main sambil makan. Iyalah 4 games kan? mesti penat jari-jari dan tangan menghayun bola tu.

Lepas boring duk menunggu aku pun mulalah merayau-rayau dalam MM tu. Tetapi malangnya, tak ada sale dan bukan time gaji. So, membelek-belek ajeler kerja aku petang tu. 

Dan tempat yang wajib pergi kalau ke MM mestilah kedai buku Popular. Kat sinilah aku menghabiskan masa dan juga sempatlah merembat sebiji buku ni. Sebenarnya baru aku perasan, dah lama aku tak beli buku novel english ni. Last time beli masa duk gila pasal Twilligh tu. Habis 4 buah buku aku buat koleksi (series). Lepas tu, duk beli novel melayu je. 



Buku ini ala-ala love story gitu. Mengisahkan kehidupan si hero (Daniel) lepas mati dihidupkan balik. Bila dihidupkan balik (zaman baru) mesti dia sibuk duk cari kekasih hatinya (Sophia) yang juga mati dan dihidupkan. Tak habis lagi baca, baru je sampai kehidupannya yang ke 4. Dan si Sophia ni pulak dalam kehidupan barunya bernama Lucy. Jadi masalah sikitlah kot nak bertemu kembali. Patutlah tajuknya My Name Is Memory. Memang duk imbas memori dia ajer... Banyak flashback. Tak sabar nak tengok filem. Kena baca buku dulu baru tengok citer.. baru best...

Teringat satu cerita yang kisahnya ala-ala macam ni jugaklah. Lupa pulak apa tajuknya...

Sunday, March 20, 2011

" Baby Nurkheir 1st Giveaway: Si Manja Chumil Bertudung/ Berbaju Melayu"



Sempena ulangtahun perkahwinan yang ke10, Puan Humayraa telah mengadakan GA yang berbaloi-baloi gitu. Jom join.. Nak tahu caranya, sila klik banner di atas.

Nak letak gambar adik. Sebab adik je yang layak join GA ni.


Nama : Shaida Marissa Bt Hafian
Tarikh Lahir : 16 Oktober 2006
Ucapan : Semoga Marissa menjadi anak yang solehah dan selalu berbakti kepada ibu bapa

Seperti biasa setiap GA kena ajak geng2 jugak. Jadi Achiq tag :


Juara Raja Lawak Musim Ke5


Walaupun dah agak basi, tapi aku nak umumkan jugak juara raja lawak musim ke 5 disini. Keputusan ditangan pengundi, jadi kepada sesiapa yang tak mengundi tu, senyap aje lah ya.

Sebenarnya aku agak terkilan jugak, iyalah umum semua dah tahu aku peminat kumpulan R2. Jadi bila Man disebut sebut pemenang, rasa hampeh jugaklah. Disebabkan itulah hari ini baru aku buat entry pasal keputusan raja lawak ni. Walaupun tangan aku agak gatak-gatal untuk mengulas dengan lebih lanjut pasal ni. 



Tak adalah aku nak mengatakan yang si Man tu tak kelakor. Kelakor tu tetap kelakor. Cuma lawak dia pada malam tu dah biasa diguna pakai olehnya pada sebelum ni. Ala, yang lawak ala-ala along, mafia bagai tu.

R2 tetap the best. Lawak mereka memang fresh. Pasal orang gila tu memang kelakar. Cuma masa tak cukup sedangkan pengisiannya banyak yang nak dishare.

Balas hancus lah malam tu. Dahlah selalu sangat karakter jejai tu dibawa. Macam nak sambung yang minggu lepas je (lawak mereka dengan kumin tu).

Apa-apapun tahniah kepada Man dan juga kepada para pengundi Man (tak sia-sia korang mengundi). RM100,000.00... fuh... pak cik kayo.... Bangga kejap warga-warga kerja Pos Malaysia. Ada jugak orang Pos Malaysia yang kelakor ya....Biasanya abang-abang posmen serius giler je kerjanya. Tiba-tiba teringat kat abang-abang posmen. Lama betul tak berjumpa dengan abang-abang posmen. Balik je dari kerja just check sahaja surat dekat peti surat. Zaman dulu (kanak-kanak) suka benor bila dengor posmen bunyikan hon motorsikal. Berebut berlari keluar rumah nak gi ambik surat dari posmen. Sekarang, siapa posmen kat kawasan rumah kita pun tidaklah kita ketahui..

Apa pulak aku merepek dari raja lawak ke posmen ni.... hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...