Tuesday, April 05, 2011

Happy Anniversary


Hari ini genaplah ulangtahun perkahwinan kami yang ke 16. Dah 16 tahun aku berkongsi hidup dengan seorang yang bernama lelaki. Berkat perkongsian hidup selama 16 tahun ni jugak, Alhamdulilah kami telah dianugerahkan dengan 2 orang putera yang ganteng2 dan 2 orang puteri yang comel lote gitu.

Alhamdulilah syukur kami kehadrat Ilahi kerana sepanjang 16 tahun berkongsi hidup bersama, kami telah berjaya mengharungi segala badai dan onak dalam kehidupan berumahtangga. Sedangkan lidah lagi tergigit apatah lagi hidup dalam berumahtangga. Tetapi itu semua tidak pernah melunturkan kasih sayang dan keharmonian rumahtangga kami. Malahan semakin menambahkan lagi keyakinan terhadap pasangan masing-masing. 

Tidak ada apa-apa lagi yang aku inginkan sebagai hadiah ulangtahun perkahwinan ini. Cukuplah sekadar kasih sayang yang tidak berbelah bahagi. 

Sekadar ingin berkongsi pengalaman setelah melayari 16 tahun bahtera perkahwinan.

1.  Belajarlah menerima kelemahan dan kekurangan pasangan masing-masing. 

2.  Kita perempuan jangan terlalu banyak pot-pet2. 

3.  Jika kita ingin pasangan kita melayan kita sepertimana yang kita inginkan, maka kita kena buat dulu apa yang kita nak tu kepada pasangan kita (faham tak ayat aku nih).. nanti akan datang keajaibannya...

4.  Komunikasi amat-amatlah penting. Jangan berdiam diri sekiranya tak suka dan sebaliknya...berterus terang lagi baik dari simpan dalam hati. Kerana semakin lama kita simpan lama-lama dia akan meletup dan habislah bila dah meletup...

5.  Masalah hari ini, hari ini juga settlekan...paling lama malam karang sila settlekan ya...faham2 aje ler

6.  Kita perempuan jangan terlalu banyak meminta. Kalau dia bagi ambik ajer...hihihi

7.  Sekali sekala tu keluar-keluarlah dating bersama. Keluar dinner ke tengok wayang ke..

8.  Dalam perbualan harian kenalah buat joke2 sikit. Jangan terlalu serius jer 24 jam

9.  Jangan malu-malu tunjuk kasih sayang kita depan anak-anak. Tak adalah bukan maksud aku cium bagai, cukuplah sekadar pegang-pegang tangan ke, cium2 pipi isteri/suami ke...alah yang lain2 tu korang fikirlah     sendiri..

10.  Jangan malu-malu mengucapkan I Love U kat pasangan kita. Walaupun dah 16 tahun kahwin, kami still       lagi I lov u, u love me...jiwang wehhhhhhhh

11.  Lagi satu yang paling penting sekali, selalu-selalulah tanya wife/hasben kita.. dah makan ke? makan apa       hari ni?... aku rasa bila hasben aku tanya menda2 simple macam ni.. rasa dia amik berat sangat pasal        kita. Walaupun dah 16 tahun kahwin, perangai tetap sama dari dulu lagi semasa bercinta hinggalah       sekarang, pagi2 sampai je kerja mesti call nak tanya dah sampai opis ke? makan apa pagi ni? .. 

Aku je yang kadang-kadang terlupa nak tanya menda2 gitu semua. Mungkin aku ni pengasar sikit kot. Walaupun sesetengah orang duk fikir apalah, macam orang bercinta je, semua nak tahu. Laaaa.. kalau dah kahwinlah patut kena tahu semua. Terutama kalau nak keluar makan bersama kawan-kawan. Dah jadi tabiat aku mesti nak bagitahu kemana saja aku pergi. 

Walaupun kami ni tak adalah seromantik seperti pasangan-pasangan lain. Tapi mungkin dengan cara mengambil tahu berkenaan pasangan masing-masing tu lebih romantik bagi aku dari memberi sejambak bunga atau sekotak coklat..eeeeeeiiii.. goli den.....coklat hari-hari boleh je beli kat LMart..



“ Ya Allah,
sesungguhnya hati kami ini bersatu dengan kasih sayangMu, bertemu di atas ketaatan kepadaMu, bersatu di jalan dakwahMu dan berjanji menegakkan AgamaMu... Maha Suci Engkau, perteguhkanlah tali ikatan antara kami ini, limpahkanlah kasih sayang di dalam hati kami ini. Engkau tunjukkanlah kami jalan hidayahMu, sesungguhnya padaMu kami berserah dan tempat kami memohon pertolongan “
~ Amin Ya Rabbal Alamin ~

7 comments:

yatie said...

erm..so sweet..moga berkekalan hingga ke akhir hayat....
cepatnyer masa berlalu...rasa ingt lg time mu bercinta dlu...aku n suja ada gop teman mu dating...g bli brg kt kuantan...

Achiq said...

ish, ish, ish... malu eh teringat zaman2 bercinta dulu...
hihihi....
terima kasih kerana menjadi peneman aku time2 dating...

Juli said...

hhiihhii..16 tahun still maintain loving. i salute uols!~

mrs redzuan said...

tahniah kak zai. happy annv yg ke 16. pheww...disamping yg sweet2 pasti ada jugak onak ranjau durinya tu kan. hehe.

Achiq said...

juli : tima kacih.. semoga kekal maintain gitu
yan : biasalah lumrah alam..kalau tak terpijak ranjau duri macam mana nak mematangkan kita kan?

MammaSun said...

suke baca sharing tips dari kak zai. Boleh apply...huhu...tahniah akak...semoga semakin lama kawin, semakin sayang dan bahagia... :) Doa kan utk saya ngan suami gak...mcm2 ujian yg datang menguji...huhu

Admin said...

salam, haritu kami tak call pun Hotel 88. main email saja. tp mmg dapat book.

email disini: info@hotel88@co.id

hotelnya bagus. sebab macam masih baru. memang berbaloi.

ni sedikit info psl hotel tu

http://www.agoda.com/asia/indonesia/jakarta/hotel_88.html?type=1&site_id=1410012&url=http://www.agoda.com/asia/indonesia/jakarta/hotel_88.html&tag=4f6e37db-3e6a-4794-bfb9-8196db98f741&gclid=CJOT5J6riKgCFUpHHAodBjpqpQ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...