Friday, December 31, 2010

Back to School

Sedar tak sedar dah sebulan lebih budak-budak kat rumah tu bercuti.  Hari Ahad ni dah nak sekolah balik (untuk pantai timur saja ya!)  Sekarang ni semua orang tengah duk sibuk membuat preparation untuk anak-anak mereka kembali ke sekolah.  

Aku memang dari awal-awal lagi dah beli apa-apa yang patut. Bukannya apa, takut jadi macam last year, seminggu sekolah nak buka, baru turun Kuantan nak cari pakaian sekolah dan sebagainya.  Terus sentap sebab kebanyakan saiz yang kita nak, tak ada.  Lagi satu, tahun ni punya excited lebih sikit, sebab si Sarah dah nak masuk tahun 1.  Si adik Marissa pulak dah nak masuk Tadika.  Mahunya tak excited kan?  Siap apply cuti lagi (si mama & papanya lah). Oleh kerana hari Ahad dah dapat cuti gantian bagi hari Jumaat (sebab menang bola), jadinya aku hanya apply 1 hari sajalah.  Jimat cuti aku, kalau tak 2 hari tu…..

Oleh kerana semua orang dah buat check list, maka aku pun nak buat check list jugak lah.. bukan apa, takut ada lagi yang tertinggal…
  • Bag Sekolah        -              Done (Dah beli awal-awal masa gi Kelantan ari tu)
  • Kasut Sekolah     -              Done
  • Pencil box           -              Done
  • Baju  Sekolah      -              Done
  • Stationery            -              Tak lagi… nak kena shopping sekali lagi, this time kat Mesra Mall dah..

Dan yang paling penting, request by Sarah.. Pencil Color yang paling besar sekali, jangan dilupa…hihihi…

Bila dihitung congak balik, perbelanjaan untuk preparation nak masuk sekolah macam nak sama dengan perbelanjaan  hari raya.  Jangan ingat yang di atas saja yang wajib beli, itu tak termasuk buku2 sekolah, buku2 latihan, buku2 tulis, lencana, necktie dan jangan lupa yuran.  Setakat ni, yuran tadikalah yang paling mahal.  Ratus-ratus maaaaa….. Itu semua nak kena beli hari sabtu nanti, semasa pendaftaran.

Kadang-kadang terfikir jugak, macam mana kalau ada ramai anak?  Mahunya pening + menggaru kepala gak kan?  Tapi segalanya untuk mu, anak-anak.. kami sebagai ibubapa sanggup berkorban apa saja.  Masa ni lah baru tahu betapa peningnya parents kita dulu apabila sekolah dah nak start. 

2 comments:

Juli said...

haa tu diaaa ..tgk dari cek list tu, tak syak lagi mama lagi excited masuk skolah dari sarah dan marissa yer..hahahha..takper mama, sha ngn sarah dan pahamm dahh peel mama..(maaaf i gila kuasa jadik pengalih bahasa anak uol.hahaah)

BaiDuRi said...

..betul tu achiq..plg x thn yg nak masuk tadika, sama mcm kita masuk U..kalo kat KL ni mmg riban2 peginya..addusss..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...